Υμηττός

Νέα - Εκδηλώσεις

Βρέθηκε ξανά η σπηλιά – μεταλλείο Κοτζιά στη Ντούκα Κορωπίου

Σπήλαιο – Μεταλλείο Κοτζιά.

Εντοπίστηκε το σπήλαιο – μεταλλείο του Ν. Κοτζιά.

Την Τρίτη 3 Μαρτίου εντοπίστηκε στους νοτιοανατολικούς πρόποδες του λόφου του Προφήτη Ηλία το σπήλαιο – μεταλλείο του αρχαιολόγου Ν. Κοτζιά, ύστερα από πολύμηνη προσπάθεια αναζήτησης μελών της Συνεργασίας για το περιβάλλον του Κορωπίου (Συνεργασίας) με επικεφαλής τον Σπύρο Λέκκα, Ομότιμο καθηγητή Γεωλογίας του ΕΚΠΑ και με την καθοριστική βοήθεια του σπηλαιολόγου Θάνου Ξανθόπουλου (spilaiologia.blogspot.gr).

photo 1

Ιστορικό εντοπισμού.

Το σπήλαιο – μεταλλείο αναφέρεται στις δημοσιεύσεις του ντόπιου αρχαιολόγου Ν. Κοτζιά που τη διετία 1949-1950 πραγματοποίησε ανασκαφές στο λόφο του Προφήτη Ηλία και στην ευρύτερη περιοχή. Το σπήλαιο μεταλλείο θεωρείται σημαντικό διότι ο αρχαιολόγος απέδειξε με βάση τα όστρακα αγγείων (πηλός και γάνωμα)  που βρέθηκαν μέσα σε αυτό ότι η περιοχή κατοικήθηκε από την ύστερη μυκηναϊκή περίοδο.

photo 3

Ο αρχαιολόγος περιέγραψε τη θέση του σπηλαίου και τη σημείωσε σε χάρτη του Kaupert. Όμως με την πάροδο του χρόνου το σπήλαιο και η θέση του ξεχάστηκαν.

Το 2014 άρχισε και πάλι η προσπάθεια εντοπισμού του σπηλαίου. Πραγματοποιήθηκε σειρά εξορμήσεων στην περιοχή, ερωτήθηκαν σχετικά παλαιοί κάτοικοι και παλαιοί βοσκοί της περιοχής, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Μέχρι που τον Φεβρουάριο του 2015 σε αναζήτηση στοιχείων, για τα σπήλαια και βάραθρα του Κεντρικού Υμηττού στα Δελτία της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρίας, εντοπίσθηκε, σε δελτίο του 1952, το “Το βάραθρο της Ανατολικής Πιρναρής” ΑΣΜ 497.

???????????????????????????????

Ήταν φανερό ότι με το τοπωνύμιο “Ανατολική Πιρναρή” ο συντάκτης του δελτίου αναφερόταν στην περιοχή της Ντούκας αφού η Πιρναρή (Δυτική) λέγεται η ρεματιά δυτικά του διάσελου του Σταυρού προς το Γύρισμα (ο) της Τερψιθέας.

Όμως το σημαντικό ήταν ότι ο συντάκτης του δελτίου έκλεινε την περιγραφή του σπηλαίου λέγοντας ότι ντόπιοι – κορωπιώτες – του ανέφεραν ότι στο σπήλαιο είχαν γίνει ανασκαφές και είχαν βρεθεί αρχαία. Αυτό έπεισε τα μέλη της Συνεργασίας ότι το σπήλαιο αυτό ταυτιζόταν με το σπήλαιο του Κοτζιά.

Αργότερα σε περιήγηση στην ιστοσελίδα του σπηλαιολόγου Θάνου Ξανθόπουλου, που είχε προσκληθεί ως ομιλητής στην πεζοπορική διάβαση του κεντρικού Υμηττού της 21ης Μαρτίου, διαπιστώθηκε ότι ο σπηλαιολόγος είχε διερευνήσει, το 2014, ένα σπήλαιο που ονόμαζε “Βάραθρο Κορωπίου”. Σε σχόλια φίλων της ιστοσελίδας κάποιος σημείωνε ότι το βάραθρο αυτό ήταν το βάραθρο της Ανατολικής Πιρναρής ΑΣΜ 497. Όταν ο χάρτης και η περιγραφή της σπηλιάς του Κοτζιά στάλθηκαν στο Θάνο Ξανθόπουλο εκείνος επιβεβαίωσε ότι πρόκειται για το ίδιο σπήλαιο.

Έτσι οργανώθηκε η εξόρμηση των μελών, φίλων και συνεργατών της Συνεργασίας της 3ης Μαρτίου, η οποία στέφθηκε με εξαιρετική επιτυχία. Η θέση του σπηλαίου είναι πλέον γνωστή στα μέλη της Συνεργασίας και καταγεγραμμένη με GPS. Στην εξόρμηση συμμετείχαν εκτός από το Θάνο Ξανθόπουλο οι Σπύρος Λέκκας, Γιάννης Πρόφης, Φοίβος Τσαραβόπουλος (Pathsofgreece), Δημήτρης Καρυστιανός και ο Νίκος Παυλίδης.

Ο Γιάννης Πρόφης έδωσε εκτενές ρεπορτάζ της εξόρμησης στις ηλεκτρονικής εφημερίδες Mesogeianews.gr και Notioanatolika.gr.

Το σπήλαιο αναφέρεται πλέον στην ιστοσελίδα του Θάνου Ξανθόπουλου ως Βάραθρο Κορωπίου “Κοτζιά”

photo

Οι εκπληκτικές φωτογραφίες του Θάνου θα αποζημιώσουν όσους επισκεφθούν τον ιστότοπό του.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

one + 16 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.