Υμηττός

Νέα - Εκδηλώσεις

Ο ναός του Απόλλωνα Ζωστήρα και άλλες αρχαιότητες των Αλών Αιξωνίδων – Σάββατο 21 Απριλίου 2018

Ο ναός του Απόλλωνα Ζωστήρα και άλλες αρχαιότητες του αττικού δήμου των Αλών Αιξωνίδων ” – Σάββατο 21 Απριλίου 2018.

Το Σάββατο 21 Απριλίου πραγματοποιήθηκε, με εξαιρετική, επιτυχία η περιήγηση σε αρχαιολογικούς χώρους του αρχαίου αττικού δήμου των Αλαί Αιξωνίδων στις περιοχές της Βούλας και της Βουλιαγμένης που διοργάνωσε η Συνεργασία για το Περιβάλλον Κορωπίου. Ξεναγός ήταν η αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων κ. Μαίρη Γιαμαλίδη. Η ξενάγηση ξεκίνησε από τον αρχαιολογικό χώρο του Αγίου Νικολάου των Πάλλων όπου παρουσιάστηκε η ιστορία της εκεί συστηματικής ανασκαφής και τα ευρήματά της από την κλασσική, ρωμαϊκή και υστεροβυζαντινή περιόδο. Ειδικότερα παρουσιάστηκαν τα ερείπια των κλασικών χώρων, οι κάμινοι και οι οικίες της ρωμαϊκής περιόδου και τα θεμέλια των δύο ναών της υστεροβυζαντινής περιόδου.

cof

Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες μετέβησαν στο Μεγάλο Καβούρι όπου η κ. Γιαμαλίδη παρουσίασε την αρχαία οδό που ανακαλήφθηκε το 2012 και η οποία οδηγούσε στο λιμάνι του δήμου. Στο σημείο αυτό η κ. Γιαμαλίδη αναφέρθηκε συνολικά για την τοπογραφία του δήμου και ειδικότερα στον ΒΔ συνοικισμό (διασταύρωση Λ. Βουλιαγμένης και Καλύμνου), στον ΝΑ συνοικισμό (οικόπεδο Καλαμπόκα), στην Αγορά (οικόπεδο Σκλαβενίτη), στα νεκροταφεία στην περιοχή Πηγαδάκια, στην Ακρόπολη στο λόγο Καστράκι, στο λιμάνι στο Μεγαλο Καβούρι και στο μεγάλο και σημαντικό ναό του Απόλλωνα Ζωστήρα στο Λαιμό Βουλιαγμένης.

Ακολούθως οι εκδρομείς επισκέφθηκαν στο ναό του Απόλλωνα Ζωστήρα όπου η κ. Γιαμαλίδη αναφέρθηκε αναλυτικά στο μύθο της γέννησης της Άρτεμις και του Απόλλωνα, στην ιστορία του εντοπισμού των αρχαιοτήτων από τα παιδιά του εκκλησιαστικού Ορφανοτροφείου, στην ανασκαφή του ναού στις αρχές της δεκαετίας του 1920 και τέλος στη ιδιαίτερη σημασία του ναού για την πόλη – κράτος της Αθήνας.
Η κ. Γιαμαλίδη περιέγραψε συνοπτικά στο έργο αποστράγγισης του ναού, το 2011 – 2012, καθώς και αναφέρθηκε στην πρόσφατη απόφαση του ΚΑΣ για τη διευκόλυνση της πρόσβασης στο ναό και στις άλλες αρχαιότητες του Λαιμού καθώς και του Μικρού και Μεγάλου Καβουρίου.

Η περιήγηση ολοκληρώθηκε με καφέ και αναψηκτικά στη μοναδικής ομορφιάς και γεωλογικού ενδιαφέροντος λίμνη της Βουλιαγμένης. Ο καθ. Σ. Λέκκας μίλησε στους συμμετέχοντες για τον τροπο δημιουργίας και λειτουργίας της λίμνης.
Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα του Ν.Π.Δ.Δ. Σφηττός που διέθεσε πούλμαν για τη μετακίνηση των συμμετεχόντων.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

15 + 10 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.