ΚΟΝΤΑ ΣΤΙΣ ΥΠΕΡ-ΧΙΛΙΟΧΡΟΝΕΣ ΓΗΡΑΙΕΣ ΚΥΡΙΕΣ ΤΟΥ ΜΕΣΟΓΕΙΤΙΚΟΥ ΚΑΜΠΟΥ
Μια ευχάριστη εμπειρία με πολλές συγκινήσεις έζησαν όσοι συμμετείχαν το Σάββατο το πρωί 31 Οκτωβρίου 2015, στην περιήγηση που διοργάνωσαν η Συνεργασία για το Περιβάλλον, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός, ο Επιμορφωτικός Σύλλογος Κορωπίου και το Ν.Π.Δ.Δ. Σφηττός υπό την αιγίδα του Δήμου. Το αντικείμενο ήταν η γνωριμία με τις υπεραιωνόβιες ελιές που υπάρχουν διάσπαρτες στην πεδιάδα των Μεσογείων.
Η εκδήλωση άρχισε στην αίθουσα του Αγροτικού Συνεταιρισμού, με ομιλητή τον πρόεδρό του Σταμάτη Γεωργάκη, παρουσία και του δημάρχου Δημήτρη Κιούση. Ο κ. Γεωργάκης παρουσίασε το θέμα με επιστημονική πληρότητα και ενδιαφέρον φωτογραφικό υλικό, αρχίζοντας από τα προϊστορικά χρόνια μέχρι σήμερα. Αναφέρθηκε στη μυθολογία με την ελιά της Αθηνάς στην Ακρόπολη, τη γλαύκα ως σύμβολο της σοφίας και στον Πεισίστρατο, που με νόμο υποχρέωσε τους πολίτες της Αθήνας να βγουν στην ύπαιθρο τον 6ο π. Χ. αι. και να φυτέψουν ελιές. Και συμπλήρωσε: «Υπάρχουν ελιές που τις φύτεψαν τότε, που παραμένουν ακόμη ζωντανές και παράγουν λάδι μέχρι σήμερα!» Τέλος αναφέρθηκε στις μεθόδους προσδιορισμού της ηλικίας των ελαιοδέντρων.
Στη συνέχεια το λεωφορείο του Δήμου μετέφερε τους συμμετέχοντες στα προκαθορισμένα σημεία με τα αρχαιότερα ελαιόδεντρα: Στην περιοχή Αγίου Πέτρου των Σπάτων, όπου υπάρχουν δενδροστοιχίες με γέρικες ελιές, που ανήκαν άλλοτε στη μονή Πεντέλης, στο γραφικό εξωκλήσι του Ταξιάρχη στην τοποθεσία Λιάδα του Μαρκοπούλου, κοντά στη Μερέντα και τέλος στην περιοχή Λαμπρικά Κορωπίου, κοντά στο μοναστήρι της αγίας Τριάδας. Οι εκδρομείς με συγκίνηση άκουσαν ότι η ηλικία της ελιάς του Λαμπρικά προσδιορίζεται στα 2.650 χρόνια!
Η περιήγηση κατέληξε και πάλι στον Αγροτικό Συνεταιρισμό, όπου προσφέρθηκε λιτό παραδοσιακό αγροτικό πρόγευμα με εκλεκτό κρασί.
(Κείμενο και φωτο του Γιάννη Πρόφη)