Υμηττός

Λατομείο Ρωμαϊκής εποχής

Στη βορειοδυτική πλευρά του λόφου Προφήτης Ηλίας, υπάρχει ένα αρχαίο λατομείο ρωμαϊκής εποχής. Σύμφωνα με τη μελέτη του καθηγητού Σπ. Λέκκα, που δημοσιεύτηκε στην Ι΄ Επιστημονική Συνάντηση της Εταιρείας Μελετών ΝΑ Αττικής, στο λατομείο παρατηρούνται δύο γειτονικοί διαμορφωμένοι χώροι μικρών διαστάσεων και βάθους. Έξω από το λατομείο υπάρχει κυλινδρική κολόνα, μήκους 4,70μ και διαμέτρου 0,65μ. Μέσα στο λατομείο φαίνεται τμήμα μιας άλλης κολόνας, όπως την επεξεργάζονταν για να την αποκολλήσουν.

Η εξόρυξη γινόταν όπως και σήμερα, δηλαδή οι τεχνίτες της εποχής αυτής γνώριζαν πολύ καλά τη γεωμετρία των ασυνεχειών (στρώση, διακλάσεις) που καθορίζουν τον προσανατολισμό και το μέγεθος της θεμελιώδους μονάδας.

Κατά τον Σ. Λέκκα η θέση του λατομείου καθορίστηκε μάλλον από τοπογραφικά κριτήρια παρά από τεχνικογεωλογικά

Πλησίον της θέσης του λατομείου η περιοχή είναι η ωραιότερη από πλευράς θέας. Μπορεί να δει κανείς στα δυτικά τον Σαρωνικό κόλπο, την Αίγινα με το ναό της Αφαίας Αθηνάς και προς τα ανατολικά τον Ευβοϊκό κόλπο, το λιμάνι της Μεσογαίας (Πρασιές), τη Βραυρώνα κ.α.

Κοντά στη θέση του λατομείου, σκόπευαν να φτιάξουν κάποιο κτίριο, ιερό ή παρατηρητήριο ή οτιδήποτε άλλο και οι κολόνες προορίζονταν γι’ αυτό και όχι για μεγάλη μεταφορά, λόγω της μειωμένης αντοχής τους, που οφείλεται στο πλήθος των ασυνεχειών (διακλάσεις).

latomeio

(1) Σπύρος Λέκκας, Ομότιμος Καθηγητής Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, «Ένα λατομείο ρωμαϊκής εποχής στη θέση «Σέσι» Κορωπίου (Ανατολικός Υμηττός)» Ι’ Επιστ. Συνάντηση της Εταιρίας Μελετών ΝΑ Αττικής.