Υμηττός

Περιοχή γερμανικού “Ραντάρ”

Λίγα μέτρα βορειότερα του τριγωνομετρικού 827 στον κυρίως Υμηττό προς τον Εύζωνα και δίπλα σχεδόν την τελευταία κεραία του ΟΤΕ, βρίσκονται τα ερείπια των εγκαταστάσεων του σταθμού “Ραντάρ” που κατασκευάσθηκε από τους Γερμανούς το 1942.

photo 3 (41)

Σύμφωνα με το Θωμά Πρόφη (1) Ταξίαρχο ε.α. της ΕΑ το 1942 εγκαταστάθηκε στο σημείο αυτό μονάδα του 40 ου Συντάγματος Διαβιβάσεων της 11 ης μεραρχίας της Γερμανικής Αεροπορίας που είχε έδρα το αεροδρόμιο του Ελληνικού (Χασάνι). Κατά το Θωμά Πρόφη στο σημείο δεν είχε εγκατασταθεί ραντάρ αλλά ραδιοφάρος ή ραδιοσημαντήρας που βοηθούσε στην πλοήγηση των γερμανικών αεροσκαφών κατά την απογείωση τους και την προσγείωση τους στο αεροδρόμιο του Ελληνικού. Υποστήριξε (1) ότι η φήμη ότι, στη θέση αυτή, υπήρχε ραντάρ ήταν μέρος της γερμανικής προπαγάνδας που επιδίωκε να αποδείξει την ανωτερότητα της γερμανικής τεχνολογίας και φυλής.

photo 1 (57)

Τεκμηρίωσε την άποψη του για το είδος της εγκατάστασης και με αναφορά σε γραπτά του γιατρού ιστοριοδίφη Γιώργου Χατζησωτηρίου από την Παιανία και του Σταύρου Παπανικολάου από το Κορωπί καθώς και σε σήμα της ομάδας Μίδας για την σύμπτυξη της μονάδας του Υμηττού στη μητρική βάση στο Χασάνι. Σημείωσε βέβαια ότι ο σταθμός λειτούργησε ταυτόχρονα και ως παρατηρητήριο αφού η θέση του εξασφάλιζε ανεμπόδιστη θέα ολόκληρης της νοτιοανατολικής Αττικής όσο και του αργοσαρωνικού.

remains 2

Σύμφωνα με το Θανάση Πουλάκη Ταξίαρχο ε.α. του ΣΞ (1) η θέση που ήταν κατασκευασμένες οι γερμανικές εγκαταστάσεις ήταν υψηλής στρατιωτικής αξίας. Διατύπωσε επίσης την άποψη ότι στη θέση μπορεί να ήταν εγκατεστημένα αντιαεροπορικά πυροβόλα τα οποία πιθανώς να ήταν υπεύθυνα για την κατάρριψη, κατά τη διάρκεια της κατοχής, των δύο συμμαχικών αεροσκαφών στο λόφο Παλάτι.

Για τη μεταφορά των υλικών κατασκευής αλλά και στη μεταφορά νερού και τροφίμων καθ’ όλη τη διάρκεια της κατοχής, υποβλήθηκαν σε υποχρεωτική εργασία (αγγαρεία) κάτοικοι των γύρω περιοχών Κορωπίου, Παιανίας, Σούρμενα κλπ. Στη θέση “Παράγκα” στους ανατολικούς  πρόποδες του Υμηττού υπήρχε φυλάκιο που έλεγχε τους μεταφορείς, κατέγραφε τα υλικά και τρόφιμα και προγραμμάτιζε αγγαρείες των μεταφορέων.

Για τα οχυρωματικά έργα στην περιοχή της Αττικής κατά την κατοχή και τις αγγαρείες ο Θωμάς Πρόφης σημείωσε (1)

Κάτω από την μπότα του κατακτητή..οι Κορωπιώτες υποχρεώθηκαν να “συνδράμουν”, θέλοντας και μη – υποχρεωτική αγγαρεία – στην εκτέλεση διαφόρων οχυρωματικών έργων, όπως είναι τα πυροβολείο στην παραλία της Αγίας Μαρίνας Αλυκού ή η μεταφορά οικοδομικών υλικών στη κορυφή του Υμηττού για την κατασκευή “σταθμού Ραντάρ” των Γερμανών, …
Τα οχυρωματικά έργα (τάφροι, πυροβολεία κλπ) προγραμματίστηκαν από τους Ιταλούς και άρχισαν να κατασκευάζονται από το καλοκαίρι του 1941.
Στον χώρο ολόκληρης της Αττικής αναπτύχθηκε η μεραρχία Μπρενέρο, που είχε έδρα την Αθήνα και επικεφαλής του τμήματος μελετών τον ταγματάρχη του μηχανικού Στούαρτο Βερόνι.
Ανάμεσα στα οχυρωματικά έργα που εκτελέσθηκαν, με την επιβολή υποχρεωτικής συμμετοχής του ντόπιου πληθυσμού, ήταν η τοποθέτηση συρματόπλεκτου φράχτη
σε διάφορα σημεία των ακτών και η κατασκευή πυροβολείων από οπλισμένο σκυρόδεμα σε επίκαιρες θέσεις καλύπτοντας τις ακτές από τον Μαραθώνα μέχρι τις Σκυρονίδες πέτρες (Κακιά Σκάλα) και τη διώρυγα της Κορίνθου. Ανάμεσα στον Υμηττό και την Πεντέλη στον Γέρακα, και στο στενό του Μπογιατίου κατασκευάστηκαν τάφροι και χαρακώματα. Φράγμα ναρκών τοποθετήθηκε στο στενό Αττικής και Εύβοιας στη θέση Αγίας Μαρίνας προκειμένου να προστατευθεί ο Ευβοϊκός κόλπος από το Νότο.

Σε απόσταση 250 μ. περίπου από τα ερείπια του γερμανικού “ραντάρ”, προς τον Εύζωνα βρίσκεται το σημείο ενός αεροπορικού δυστυχήματος.

Την Κυριακή 26 Οκτωβρίου 1947 το αεροσκάφος της εταιρίας AB Aerogransport τύπου Douglas – 4 στη πτήση 1629 από την Κωσταντινούπολη προς Στοκχόλμη με ενδιάμεσες στάσεις σε Αθήνα, Ρώμη, Γενεύη, Κοπεγχάγη συνετρίβη στις απότομες ανατολικές πλευρές του Υμηττού ανάμεσα σε Κορωπί και Παιανία. Το αεροσκάφος πλησίαζε το αεροδρόμιο του Χασανίου ενώ στην περιοχή επικρατούσαν δυσμενής καιρικές συνθήκες . Ο άγγλος πιλότος προσπάθησε να κάνει αναγκαστική προσγείωση αλλά λόγω της ισχυρής καταιγίδας που επικρατούσε στην περιοχή τα κοίλα του αεροσκάφους κτύπησαν στην διπλανή κορυφή προς τον Εύζωνα με αποτέλεσμα να χάσει τον έλεγχο και να συντρίβει. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες το πίσω μέρος του αεροσκάφους κύλισε προς την ανατολική πλευρά του βουνού και ειδικότερα προς την περιοχή της Μαδάρας ενώ το μπροστινό κατέπεσε προς τη δυτική πλευρά. Στο αεροπορικό αυτό ατύχημα έχασαν τη ζωή τους 36 επιβάτες και 8 μέλη του πληρώματος.
Η τελευταία κανονική επικοινωνία με το κέντρο ελέγχου έγινε στις 5:25 μμ ήταν όταν το αεροσκάφος βρισκόταν 25 μίλια βορειοανατολικά της Αθήνας. Το κέντρο ελέγχου έλαβε SOS μήνυμα λίγο το αεροσκάφος χαθεί από τα ραντάρ. Την επόμενη μέρα δυνάμεις της Χωροφυλακής βρήκαν τα συντρίμμια του αεροσκάφους