Υμηττός

Πανίδα

Πετώντας πάνω από την Κρωπία.

Ο φωτογράφος της άγριας φύσης, Χρήστος Βλάχος στην ομιλία του (1) στη διημερίδα «Κορωπί – Υμηττός: Συνοδοιπόροι στο χρόνο. Κορωπί 2012» ανέφερε τα εξής:

Η περιοχή ανατολικά του Υμηττού, είναι ίσως μία από τις πιο ελκυστικές περιοχές της χώρας για τα πουλιά. Το ήπιο κλίμα της και η ιδανική γεωγραφική της θέση πάνω στους μεταναστευτικούς διαδρόμους των πουλιών, την κάνουν εξαιρετικό σημείο ξεκούρασης γι’ αυτά. Το Κορωπί και οι εκτάσεις γύρω απ’ αυτό, έχουν όλα αυτά τα χαρακτηριστικά της ευρύτερης περιοχής και την ιδιαιτερότητα πως βρίσκονται σχεδόν στους πρόποδες του βουνού. Έτσι, διαθέτει πλούσια ορνιθοπανίδα. Μικρόπουλα, πουλιά του βουνού, των αγροτικών περιοχών, νυκτόβια, αρπακτικά μέχρι και θαλασσοπούλια, είναι παρόντα. Και μάλιστα όλες τις εποχές του χρόνου, με τα είδη να εναλλάσσονται. Πολλά απ’ αυτά αναπαράγονται στην περιοχή ενώ άλλα την επισκέφτονται, είτε κατά την ανοιξιάτικη περίοδο που κινούνται βόρεια, είτε την φθινοπωρινή, που κινούνται νότια για να ξεχειμωνιάσουν. Μερικά μάλιστα παραμένουν στην περιοχή, τους δύσκολους χειμωνιάτικους μήνες και κινούν για τα μέρη τους προς το τέλος του χειμώνα. Η ανερχόμενη διαρκώς δραστηριότητα της παρατήρησης ή και φωτογράφησης πουλιών, βρίσκει στην περιοχή ένα ιδανικό πεδίο. Και τα τελευταία χρόνια έχουν παρατηρηθεί γύρω από το Κορωπί, αρκετά σπάνια είδη που έχουν εκτοξεύσει και αριθμητικά αλλά και σε σημαντικότητα την ελληνική λίστα των πουλιών.   Τα κοινά είδη όπως η Καρδερίνα, ο Σπίνος, το Ψαρόνι, ο Ασημόγλαρος, το Βραχοκιρκίνεζο, η Γερακίνα, συμπληρώνονται με τον Τσαλαπετεινό, τον Συκοφάγο, το Αηδόνι, τον Αμπελουργό, το Μαυροκιρκίνεζο, τον Φιδαετό κάθε άνοιξη ή και με τον Βουνοσφυριχτή, το Γερανό, τον Τρυγγίτη, τη Θωρακωτή, όταν η τύχη έχει κέφια.

Η περιοχή σας είναι μια ευλογημένη και πλούσια περιοχή, τουλάχιστον ορνιθολογικά.

(1) Χρήστος Βλάχος, Φωτογράφος της Άγριας Φύσης. «Πετώντας πάνω από την Κρωπία». Διημερίδα Κορωπί – Υμηττός: Συνοδοιπόροι στο χρόνο, Κορωπί 2012.