Αναγνώρισε και μάθε τη χλωρίδα του βουνού όπως περπατάς σ’ αυτό.
Ο Υμηττός είναι βουνό με σημαντικό βοτανικό ενδιαφέρον. Σε αυτό ευδοκιμούν περίπου 600 έως 700 είδη και υποείδη φυτών. Παρά το γεγονός ότι ο Υμηττός είναι δίπλα στο μητροπολιτικό κέντρο των Αθηνών, η χλωρίδα του δεν έχει συστηματικά μελετηθεί. Δεν φιλοδοξούμε να καλύψουμε το κενό αυτό, αλλά στις επόμενες σελίδες θα βρείτε εικόνες του μεγαλύτερου μέρους της χλωρίδας του βουνού όπως φωτογραφήθηκε από το Γιώργο Σφήκα, το Σταύρο Αποστόλου και άλλους. Μόνο ειδικοί όπως οι δύο εξαιρετικοί φωτογράφοι μας μπορούν να φιλοδοξούν να γνωρίζουν το σύνολο των φυτών με το όνομά τους. Όμως και ο κοινός περπατητής μπορεί να χαρεί περισσότερο “συντονιζόμενος” με τη χλωρίδα – προσέχοντας δηλαδή τα λουλούδια, ακόμη και τα μικρά, που ανθίζουν στα μονοπάτια και στους θάμνους και γνωρίζοντας λίγα πράγματα για το ποια είναι. Έτσι στην επόμενη επίσκεψη μπορεί να γνωρίσει και τους σπόρους που βγαίνουν από τα άνθη που είχε προηγούμενα δει.
Χρησιμοποιώντας τα άλμπουμ που έχουμε δημιουργήσει ελπίζουμε να σας βοηθήσουμε να αναγνωρίσετε και να μάθετε τα φυτά που συναντάμε στο βουνό μας αλλά και αλλού στην Ελλάδα. Για να σας βοηθήσουμε στην ταυτοποίηση ενός συγκεκριμένου φυτού έχουμε δημιουργήσει τα άλμπουμ κατατάσσοντας τη χλωρίδα με τρία κριτήρια: Πρώτα κατά τύπο, δηλαδή δένδρα, μονοετή, βολβοί κλπ., μετά με βάση την εποχή που ανθίζουν και τέλος με βάση κάποιες ομοιότητες στην εμφάνιση. Ορισμένα φυτά θα συνοδεύονται και από κείμενο που θα περιγράφει χαρακτηριστικά που δεν μπορούν να απεικονισθούν όπως το άρωμα και η αφή και ίσως η γεύση.
Περισσότερες πληροφορίες
Η χλωρίδα του Υμηττού – Η αξία της προστασίας της, Γιώργος Σφήκας, Ζωγράφος – Συγγραφέας – Ερευνητής της Ελληνικής χλωρίδας, Διημερίδα Κορωπί – Υμηττός: Συνοδοιπόροι στο χρόνο, Κορωπί 2012.