Υμηττός

Σέσι

Το Σέσι είναι μια σχεδόν επίπεδη περιοχή που αναπτύσσεται ανάμεσα στον ορεινό όγκο του Μεγάλου Υμηττού στα βόρεια, του λόφου του Προφήτη Ηλία στα ανατολικά και του υψώματος Ίσωμα στα δυτικά. Είναι ένα οροπέδιο σε υψόμετρο 550 μ. Σύμφωνα με τον λαογράφο και συγγραφέα Γιάννη Πρόφη το τοπωνύμιο σημαίνει, στην αρβανίτικη διάλεκτο, πλάτωμα ή πλατεία που αντιστοιχεί με απόλυτη ακρίβεια στη μορφολογία της περιοχής.
Η παρουσία του ανθρώπου στη περιοχή από παλιά εξηγείται από το καλλιεργήσιμο του εδάφους της αλλά και το πανάρχαιο πηγάδι που υπάρχει εκεί. Ο καθ. Σπύρος Λέκκας εξηγεί:

Γεωλογικά εξεταζόμενη (η περιοχή) καλύπτεται κυρίως από μάρμαρα του αυτόχθονου συστήματος Αττικής. Μια επιμήκης στενή λωρίδα με διεύθυνση Β-Ν που αποτελεί μια τεκτονική ημιτάφρο, καλύπτεται από γεωλογικούς σχηματισμούς του αλλόχθονου συστήματος. Τα πετρώματα που επικρατούν στην ημιτάφρο είναι εξαλλοιωμένοι αργιλικοί σχιστόλιθοι και περιδοτίτες. Το πάχος και η επιφανειακή εξάπλωση των πετρωμάτων αυτών είναι σχετικά μικρή. Στην τεκτονική επαφή μεταξύ μαρμάρων και δολονιτών και κοντά στην εμφάνιση των περιδοτιτών υπάρχουν μεταλλευτικές στοές για την εκμετάλλευση σιδήρου, που βρίσκονται υπό μελέτη. Επί του εξαλλοιωμένου μανδύα των σχιστολίθων και των περιδοτιτών, αναπτύσσεται ένας ελεύθερος υδροφόρος ορίζοντας πολύ μικρής δυναμικότητας λόγω της περιορισμένης επιφανειακής εξάπλωσης και της λιθολογίας

Σήμερα στο Σέσι υπάρχει το καταφύγιο του Κυνηγετικού Συλλόγου Κορωπίου για την εξυπηρέτηση των εκδρομέων και το εξωκλήσι του Αγίου Ευσταθίου του προστάτη αγίου – δεινός κυνηγός και ο ίδιος – των κυνηγών.